Breda akkoord met opvang asielzoekers in gevangenis

Breda stemt in beginsel in met de opvang van vierhonderd vluchtelingen in de bijgebouwen van de te sluiten koepelgevangenis in de stad. Wel moet dit op een verantwoorde en beheersbare manier gebeuren, schrijft het college op de gemeentesite. Burgemeester Peter van der Velden (PvdA) en de wethouders gaan hierover met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers in gesprek.

Vanwege het toenemende aantal vluchtelingen heeft het COA aan verschillende gemeenten gevraagd of daar meer asielzoekers kunnen worden gehuisvest. In Breda heeft deze vraag volgens het college met name in de binnenstad tot veel vragen en zorgen geleid. "Het college neemt deze vragen en zorgen mee in de gesprekken met het COA."

Met het COA organiseert de gemeente binnenkort een informatiebijeenkomst voor omwonenden van de gevangenis. Zij krijgen de uitnodiging donderdag in de brievenbus. Op basis van deze bijeenkomst en het oordeel van de gemeenteraad neemt het college uiteindelijk een definitief besluit.

Het COA wil de vluchtelingen in principe een jaar in Breda opvangen. Dat kan worden verlengd met maximaal nog een jaar. De vluchtelingen worden overigens niet opgevangen in het koepelgebouw, maar in de nieuwbouw op het terrein en in de vrouwengevangenis. Momenteel zitten er nog gevangenen in de koepelgevangenis, maar er zijn al afdelingen gesloten. Binnen enkele jaren moet de hele gevangenis gesloten zijn.