Labour wil slavenarbeidvrije producten in winkelschap

De Britse Labour-partij heeft woensdag aangedrongen op een verbod op voedsel dat mede tot stand is gekomen door slavenarbeid. Winkels mogen als het aan Labour ligt dergelijk voedsel niet langer in de schappen zetten. Dinsdag kwam na onderzoek van de Britse krant The Guardian aan het licht dat in Thailand slaven worden ingezet voor de productie van voer voor kweekgarnalen, die uiteindelijk in Europa en de Verenigde Staten op de markt worden gebracht.

Volgens Yvette Cooper, 'schaduwminister' van binnenlandse zaken, gaat de Britse wet op moderne slavernij niet ver genoeg en moeten Britse winkeliers onder druk worden gezet om niet langer producten te verkopen waar dwangarbeid aan te pas is gekomen. De Britse oppositie wil dat bedrijven een verklaring ondertekenen waarin staat dat in de gehele productieketen geen slaven worden gebruikt. De regering wil echter dat bedrijven vrijwillig een dergelijke verklaring tekenen.

Uit het onderzoek van The Guardian, dat een halfjaar in beslag nam, is naar voren gekomen dat bij de productie van het voer voor kweekgarnalen mensen worden uitgebuit, mishandeld en zelfs vermoord. Slachtoffers spraken over diensten van twintig uur, structurele mishandeling, marteling en executies aan boord. De vissers zouden speed krijgen om door te werken en soms jarenlang voor de malafide booteigenaren moeten werken.

Cooper noemde het onderzoek 'schokkend'. "Mensen verhandelen als slaven is een afgrijselijke misdaad en de internationale gemeenschap moet samenwerken om dit volledig uit te bannen. We hebben aangedrongen op meer transparantie in de productieketen om er zo voor te zorgen dat producten die zijn gemaakt met behulp van dwangarbeid niet in de schappen terecht komen."

Frank Field, een van de opstellers van de wet tegen moderne slavernij, zei woensdag dat winkeliers met onmiddellijke ingang de samenwerking met bedrijven die in verband worden gebracht met slavernij moeten opzeggen. Hij hekelde tevens het verzet van de regering tegen het verplicht ondertekenen van een verklaring. Te meer, omdat volgens hem veel bedrijven hier helemaal geen problemen mee hebben.

Gevraagd of winkels niet langer zeevruchten moeten verkopen die het product zijn van slavernij zei de woordvoerder van de Britse premier David Cameron dat consumenten die keus moeten maken. "Sociale verantwoordelijkheid wordt vaak aangezwengeld door consumenten en dat is terecht." Of Cameron zelf garnalen zou willen eten waar slavernij aan te pas is gekomen kon de woordvoerder niet zeggen.

Het Britse ministerie van binnenlandse zaken liet woensdag weten de zaak hoog op te nemen en heeft niet uitgesloten dat de regels worden aangescherpt. Toch wil het ministerie liever dat bedrijven vrijwillig maatregelen nemen. Het ministerie wil het bedrijfsleven daar wel bij helpen.

Minister van binnenlandse zaken Theresa May wees erop dat de Europese Unie in 2016 met een nieuwe wet komt die bedrijven verplicht duidelijkheid te geven over de mensenrechtensituatie in de productieketen.