Japan doet beklag over Chinese straaljagers

Redactie

Japan heeft woensdag diplomatiek protest aangetekend bij de Chinese regering omdat eerder op de dag Chinese gevechtsvliegtuigen rakelings langs vliegtuigen van het Japanse leger scheerden. Volgens de Japanse minister van defensie Itsunori Onodera vlogen de Chinese SU27-vliegtuigen op zo'n dertig meter van het Japanse toestel. De minister zei dat dit uiterst gevaarlijk was en had kunnen leiden tot een ernstig ongeluk.

De Japanse vliegtuigen voerde een verkenningsmissie uit in het internationale luchtruim, aldus de minister. Hij voegde daar aan toe dat Japan zijn grondgebied blijft verdedigen. Het Chinese ministerie van defensie kon niet worden bereikt voor een reactie.

China en Japan hebben een conflict over territoriale claims in de Oost-Chinese Zee. De beide landen hebben om die reden het aantal patrouilles met schepen en vliegtuigen fors opgeschroefd. Op 24 mei had er ook al een incident plaats.

Japanse gevechtsvliegtuigen zijn vorig jaar in totaal 810 keer opgestegen omdat er een buitenlands vliegtuig het luchtruim binnenvloog. In meer dan de helft van de gevallen ging het om een Chinees toestel.