Statiegeld petfles nog niet afgeschaft

Redactie

Het statiegeld voor petflessen wordt vooralsnog niet afgeschaft. Supermarkten zijn hun toezeggingen namelijk niet nagekomen, schrijft staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) in een Kamerbrief. Zaterdag bleek al dat gemeenten willen dat de afschaffing van het statiegeld wordt uitgesteld.

Met supermarkten en gemeenten waren zeven afspraken gemaakt. Die gingen onder meer over hogere recyclingspercentages, geld steken in het aanpakken van zwerfafval en het niet meer uitdelen van gratis plastic tasjes. Alle afspraken zijn nagekomen, op één na.

Afgesproken was namelijk dat er geen pvc meer zou worden gebruikt in de verpakkingen bij supermarkten, tenzij het niet anders kan. Uit een onderzoek blijkt echter dat er nog altijd pvc wordt gebruikt in verpakkingen waar dat niet nodig is. De supermarkten waren volgens Mansveld verrast omdat ze dit met hun inkoopvoorwaarden hadden geregeld. Zij nemen dan ook direct maatregelen om hun leveranciers ertoe te brengen verpakkingen zonder pvc te leveren.

Maar voor nu is dat te laat. "De afspraak in de raamovereenkomst is duidelijk: de sector dient te voldoen aan alle prestatiegaranties. Dat is niet het geval en daarom geef ik nu geen toestemming om statiegeld af te schaffen", schrijft de staatssecretaris.

Het besluit over het afschaffen van het statiegeld is daarom uitgesteld tot juni volgend jaar. Dan bekijkt de staatssecretaris opnieuw of aan alle voorwaarden wordt voldaan.