FNV wil regeling beroepsziekten

De FNV wil dat er een collectieve schadevergoedingsregeling komt voor slachtoffers van beroepsziekten. Dat zal de vakcentrale donderdag bepleiten tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over beroepsziekten.

"Als je werkt moeten de omstandigheden goed zijn", stelt voorzitter Ton Heerts. "Ziek worden van je werk is al helemaal niet acceptabel. En als dat toch gebeurt, dan moet er een fatsoenlijke schadevergoeding komen." Hij doet een oproep op de politiek om de problematiek van de beroepsziekten nu 'eindelijk fatsoenlijk' te regelen.

De FNV wil dat de positie van slachtoffers structureel wordt verbeterd, onder meer door een controlerende rol van de arbeidsinspectie en een fatsoenlijk stelsel van financiële compensatie. Volgens de FNV zijn mensen die in Nederland een ziekte oplopen als gevolg van het werk nu 'aan de goden overgeleverd'. Een civiele schadvergoedingsprocedure tegen de werkgever, maar dat kost zo veel tijd en geld dat niet iedereen dit kan opbrengen.

Elk jaar worden in Nederland vijftigduizend mensen ziek door het werk dat zij doen en ongeveer drieduizend mensen overlijden als gevolg van een beroepsziekte. Dat komt neer op acht doden per dag, aldus de FNV. De zorg van bedrijven schiet nu tekort en de arbeidsinspectie heeft ook geen toezichthoudende rol. Daardoor zouden beroepsziekten vaak niet worden herkend.