Overleg over superprovincie volgende week verder

Redactie

Het kabinet praat volgende week verder met D66 en GroenLinks over de 'superprovincie'. Dat bleek woensdagmiddag na een eerste gesprek op het ministerie van premier Mark Rutte (VVD).

De hoofdrolspelers spraken na afloop unaniem van een 'goed' en 'constructief' gesprek. "Er is voldoende basis om verder te praten", zei GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik. Volgens hem is er inhoudelijk nog niets besproken, maar is tijdens het gesprek vooral geïnventariseerd waarover moet worden gesproken.

"Ik ben optimistisch", zei PvdA-leider Diederik Samsom. Alexander Pechtold (D66) heeft gemerkt dat het kabinet tempo wil maken. "Dat lijkt me verstandig." Pechtold drong eerder aan op een duidelijke visie van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA). Die heeft woensdag echter een duidelijk verhaal gehouden. "Ik merk wel dat er door het kabinet over wordt nagedacht".

Plasterk zelf wil voor de zomer spijkers met koppen slaan. "Ik ga er wel van uit", antwoordde de minister op de vraag of binnen een paar weken duidelijk wordt of de superprovincie er komt of niet. "We zullen voor de zomer helderheid moeten hebben over dit voorstel." Het is van belang dat iedereen snel weet waar hij aan toe is, aldus de bewindsman.

Het kabinet wil de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland samenvoegen tot één landsdeel. Binnen de provincies bestaat daartegen veel verzet.