[vid] Woonplaats Volkert bekend door inschrijving

Redactie

Dat Volkert van der Graaf in Apeldoorn woont is bekendgemaakt omdat hij zich dinsdag had ingeschreven in de gemeente. Door die inschrijving stond zonder twijfel vast dat hij in Apeldoorn woont en daarom was het tijd om de buurt te informeren, zei burgemeester van Apeldoorn John Berends (CDA) woensdagavond in Nieuwsuur.

De moordenaar van Pim Fortuyn woonde al sinds 28 mei in Apeldoorn. Met verschillende partijen was volgens Berends al een scenario doorgesproken voor hoe te handelen als zonder twijfel vast zou komen te staan dat Van der G. in de gemeente woont.

Er gingen al enige tijd geruchten hierover omdat mensen beweerden hem op straat te hebben gezien, maar die vormden volgens de burgemeester niet genoeg aanleiding de komst te bevestigen. Nadat Van der Graaf zich had ingeschreven, kregen woensdagochtend 350 adressen in zijn omgeving een brief op de mat waarin uitleg werd gegeven.

De situatie in Leiden, waarbij buurtbewoners van de veroordeelde pedoseksueel Benno L. in de krant moesten lezen dat hij bij hen in de buurt woont, heeft volgens Berends zeker invloed gehad op zijn manier van communiceren met de bevolking. Het deed hem besluiten om de communicatie persoonlijk richting de burgers te doen. "Bij communicatie is een van de belangrijkste dingen om de lijn zo open mogelijk te houden."

De burgemeester zei verder dat hij geen enkel moment het gevoel heeft gehad dat hij de komst van Van der Graaf niet kon tegenhouden. "Er was alle vrijheid en ruimte om het niet te doen." Berends heeft bewust geen persoonlijk contact met Van der Graaf gehad, maar hij sloot niet uit dat hij hem alsnog spreekt 'omdat hij een inwoner is van mijn gemeente'. "Ik ben ook benieuwd hoe het zich doorontwikkelt. Daarom houd ik ook contact met andere bewoners."