Iraakse stad Tikrit ook in handen opstandelingen

Redactie

De Iraakse stad Tikrit is in handen gevallen van strijders van de Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS). Dat hebben de Iraakse veiligheidsdiensten woensdag gezegd. Eerder al viel de stad Mosul in handen van ISIS-strijders. De gouverneur van de provincie Salah ad Din, die in de geboortestad van wijlen Saddam Hoessein woont, wordt vermist.

De gevechten in Mosul begonnen zondagnacht. Dinsdag waren de stad en de hele provincie Nineveh in handen van ISIS. Bij de aanval werden regeringsgebouwen geplunderd, gevangenen vrijgelaten en militaire voertuigen veroverd door de rebellen. Zo'n vijfhonderdduizend mensen zijn de stad ontvlucht. Het is nog niet bekend hoeveel doden en gewonden er zijn gevallen.

Tikrit ligt zo'n honderdzestig kilometer ten noorden van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Naar verluidt vielen de ISIS-strijders de stad van alle kanten tegelijk aan. De veiligheidstroepen in de stad boden zwaar verzet, maar moesten desondanks de stad uit handen geven.

Ondertussen werden in het Turkse consulaat in Mosul woensdag 48 mensen gegijzeld door de rebellen, onder hen zouden ook kinderen en de Turkse consul zijn. Volgens de Turkse autoriteiten is geen van de gijzelaars gewond geraakt.