Provincie stopt met luchthaven Twente

Redactie

De provincie Overijssel stopt met de ontwikkeling van luchthaven Twente. Gebiedsontwikkelaar ADT en een woordvoerder van de provincie hebben dat woensdag bevestigd.

Met het besluit is de ontwikkeling van het vliegveld als burgerluchthaven definitief van de baan. De beslissing kost de provincie waarschijnlijk veel geld, aangezien er een grote lap grond was aangekocht voor de uitbreiding, aldus RTV Oost. Het gebied rond de luchthaven wordt wel ontwikkeld.

Met de herontwikkeling van de voormalige militaire luchthaven was zestien miljoen euro publiek geld gemoeid, afkomstig van de provincie Overijssel, de gemeente Enschede en het rijk.

Volgens ADT was op 10 mei al duidelijk dat het doel om vanaf eind 2014 commerciële vluchten te kunnen uitvoeren, niet gehaald zou worden. De ontwikkelaar ging daarom op aanvraag van de gemeente Enschede en de provincie Overijssel op zoek naar andere scenario's voor het gebied. Het ontwikkelen van de burgerluchthaven is geen reëel scenario, omdat de kans dat de Europese Commissie snel met een positief advies over de luchthaven zou komen, zeer gering was. Daardoor zou de ontwikkeling te veel vertraging oplopen, stelde ADT 'met grote teleurstelling' vast.

De Europese Commissie onderzocht of de steun van het rijk voor de doorstart kon worden geclassificeerd als ongeoorloofde staatssteun. De gemeente Enschede wilde dat daar voor september duidelijkheid over kwam, maar de Europese Commissie zou op zijn vroegst pas in januari met een beslissing komen.

De colleges van Enschede en Gedeputeerde Staten Overijssel onderschrijven het voorstel van ADT om te stoppen met de inspanningen voor de ontwikkeling van luchthaven Twente, meldt ADT.

Eind dit jaar moet duidelijk worden wat er met het luchthavengebied gebeurt. Een van de scenario's voorziet in de ontwikkeling van lesvluchten, zakenvluchten en zweefvliegen. Ook ontwikkeling van duurzame landbouw langs de start- en landingsbaan is een mogelijkheid.