Eerste vaatje Hollandse Nieuwe geveild

Redactie

Het eerste vaatje nieuwe haring gaat woensdag onder de hamer. De veiling vormt de officiële aftrap van het haringseizoen. Vanaf donderdag is de Hollandse Nieuwe weer overal in het land verkrijgbaar.

Het nieuwe haringseizoen begint een week later dan voorgaande jaren, toen de start van het seizoen in de eerste week van juni gepland stond. Vorig jaar was de haring in de eerste week door slecht weer nog te mager, waardoor het seizoen toen twee weken moest worden uitgesteld. "We hebben nu een veilige marge ingesteld", zei voorzitter van de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging Nico de Jong in december over de latere start van het nieuwe seizoen. "Het is de afgelopen 25 jaar slechts twee keer voorgekomen dat het seizoen uitgesteld moest worden. Met de keuze voor de tweede week van juni kan het haast niet mis gaan."

De keuring van de kwaliteit van de nieuwe haring wordt uitgevoerd door onder anderen Julius Jaspers en Alain Caron, bekend van het televisieprogramma MasterChef Holland. De opbrengst van de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe gaat dit jaar naar het Bio Vakantieoord, waar gezinnen met kinderen met een complexe handicap met elkaar een onbezorgde vakantie kunnen vieren. Vorig jaar bracht de veiling 66.500 euro in het laatje voor Cliniclowns, terwijl in 2012 nog 95.000 euro werd opgehaald voor het Jeugdsportfonds.

Eerder dit jaar haalde het Nederlands Visbureau nog een 1 aprilgrap uit om haring onder de aandacht te brengen. Een dag voor 1 april meldde het Visbureau signalen te hebben ontvangen dat er op dat moment al volvette haringen geschikt voor verwerking tot Hollandse Nieuwe voor de Nederlandse kust zouden zwemmen. Een dag later kwam de aap uit de mouw en bleek sprake te zijn van een promotiestunt. Behalve verschillende media bleken ook gewone mensen op het verkeerde been te zijn gezet. Op de Facebookpagina van het Visbureau gaven veel mensen aan er al zin in te hebben.