Oekraïne weigert Russisch aanbod aardgaskorting

De Oekraïense minister van energie heeft woensdag het Russische aanbod geweigerd om Oekraïne tegen lagere prijzen aardgas te leveren. Eerder op de dag bood de Russische president Vladimir Poetin aan dezelfde vriendenprijs voor aardgas te vragen als toen Viktor Janoekovitsj president van Oekraïne was.

De Russische minister van energie Alexander Novak zei dat Kiev het aardgas kon afnemen voor 284 euro per duizend kubieke meter. De korting zou minstens een jaar van kracht blijven. Poetin zei dat het aanbod het 'partnerschap' tussen beide landen moet onderstrepen.

Kiev pleit al langer voor korting op aardgas, maar was het toch niet eens met het Russische voorstel. Volgens de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek biedt het aanbod geen houvast, omdat Moskou het op ieder moment weer kan intrekken. Oekraïne laat het liever op een rechtszaak aankomen, waarbij een uitspraak van de rechter meer zekerheid voor de lange termijn kan bieden.

Rusland en Oekraïne hebben al maanden onenigheid over de prijs en levering van aardgas. Moskou wil dat Oekraïne het gas vooraf afrekent, omdat het land al vaker een betalingsachterstand zou hebben opgelopen. Kiev vindt daarentegen dat Rusland oneerlijke prijzen hanteert en zich schuldig maakt aan economische oorlogvoering.