Spaans parlement keurt aftreden koning goed

Het Spaanse parlement heeft woensdag met een overweldigende meerderheid gestemd voor het mogelijk maken van de abdicatie van koning Juan Carlos. De vorst maakte vorige week bekend te willen terugtreden om plaats te maken voor zijn zoon, kroonprins Felipe. Voor de abdicatie moest wel even de wet worden aangepast.

In totaal stemden 299 parlementsleden voor het instellen van een juridisch mechanisme om het aftreden mogelijk te maken. Negentien parlementariërs stemden tegen en 23 onthielden zich van stemming. De regerende Volkspartij en de grootste oppositiepartij, de Socialistische Partij, stemden beide voor. Een paar linkse parlementariërs hielden bij de stemming borden omhoog waarop werd opgeroepen een referendum uit te schrijven over de vraag of de monarchie moet worden afgeschaft.

Juan Carlos was populair onder de Spanjaarden vanwege de positieve rol die hij speelde bij de overgang van een militaire dictatuur naar een democratie in de jaren zeventig. De laatste jaren werd hij echter geplaagd door enkele schandalen. Naar verwachting keurt de senaat op 17 juni het wetsvoorstel goed en kan Felipe twee dagen later worden gekroond.