Valkenburg wilde huurder uit aquarium zetten

De gemeente Valkenburg aan de Geul was ontevreden over de bedrijfsvoering bij het Grottenaquarium en wilde van de huurder af. De gemeente was daarvoor al een juridische procedure gestart, zo is maandag in een verklaring op de website van de gemeente te lezen. Toen de gemeente contact zocht met de huurder zocht, bleek dat hij was overleden.

Overigens was niet alleen de gemeente ontevreden. Bezoekers blijken in het verleden te hebben geklaagd over de toestand van de dieren en het onderhoud van het aquarium. De gemeente heeft daarop meerdere keren aan de bel getrokken bij de Dierenbescherming, zo meldt zij in de verklaring.

Bij het aquarium in de Valkenburger grotten werden zaterdag zo'n veertig reptielen, zestig amfibieën en honderden vissen aangetroffen. De meeste dieren waren zeer ernstig verwaarloosd, enkele waren dood. De gemeente noemt de situatie 'vreselijk' en 'een aanfluiting voor het imago van Valkenburg'.

Maar zo stelt de gemeente, die eigenaar is van de grot en deze verhuurde, als we geen actie hadden ondernomen 'was de dierenramp waarschijnlijk niet te overzien geweest'. De gemeente betreurt het dat zij niet eerder is geïnformeerd over de dood van de huurder, die in België woonde.

Nadat de gemeente op de hoogte was van het overlijden van de man werden de dierenpolitie en de Landelijke Inspectie Dierenbescherming ingeschakeld. Die hebben zaterdag alle nog levende dieren verwijderd uit het aquarium en elders in Nederland ondergebracht.