Nederland veel groener dan jaar geleden

Door de zachte winter en het warme lenteweer is Nederland in maart bijna twintig procent groener dan vorig jaar rond die tijd. Dat blijkt uit de Groenmonitor waar Natuurbericht.nl maandag over schrijft. Zowel het gras als de bomen zijn door de hoge temperaturen al een stuk groener dan vorig jaar.

Zo zijn over heel Nederland de graslanden gemiddeld dertig procent groener dan vorig jaar. In Friesland is het verschil het grootst. Het gras is daar op dit moment vijftig procent groener dan in 2013.

Ook de bomen zijn dit jaar eerder groen. De loofbossen zijn twaalf procent groener dan vorig jaar en de naaldbossen tien procent. In de provincies Limburg, Groningen en Drenthe is het meeste verschil zichtbaar. Daar zijn de bossen negentien, achttien en zestien procent groener dan vorig jaar.

In de loofbossen kwam vorig jaar vanaf 21 april het blad aan de bomen. Dit jaar is de verwachting dat de bomen al bladeren hebben in de eerste week van april.

De groene aanblik van Nederland heeft alles te maken met het weer. Dat is dit jaar heel anders dan in 2013. Maart had toen in de eerste week een paar warme dagen, maar vervolgens werd het weer koud en vroor het bijna elke nacht. Daardoor stokte toen de groei van planten en bomen.