EU straft Krim-premier en vlootcommandanten

De Europese Unie heeft sancties uitgevaardigd tegen de premier van de Krim, de bevelhebbers van de Russische en Oekraïense Zwarte Zeevloten en verscheidene Russische parlementariërs. Dat blijkt uit een officiële EU-lijst die maandag is gepubliceerd. Het gaat om zeven Krim-functionarissen, een Oekraïense en drie Russische militaire commandanten en tien leden van het Russische parlement.

Bovenaan de lijst staat Krim-premier Sergej Aksionov, die op 27 februari werd gekozen in het lokale parlement toen dat bezet werd door gewapende pro-Russische militieleden. De volgenden op de lijst zijn Krim-parlementsvoorzitter Vladimir Konstantinov, vicepremier Roestam Temirgalijev en Aleksej Tsjali, die door een menigte in Sebastopol werd aangewezen als 'burgemeester'.

Een andere bestrafte is Deniz Berezovski, de commandant van de Oekraïense Zwarte Zeevloot die overliep naar de Krim-separatisten en daarmee zijn eed van trouw aan Oekraïne verloochende. Ook de commandant van de Russische Zwarte Zeevloot Anatoli Sidorov is het mikpunt van EU-sancties, evenals twee legercommandanten in Zuidwest-Rusland wier troepen de Krim zijn binnengevallen.

De Russische parlementariërs worden bestraft omdat zij in het openbaar de Russische militaire actie in de Krim ondersteunden. Een van hen is Sergei Mironov, leider van de pro-Kremlinfractie Rechtvaardig Rusland, die wetgeving voorbereidde om de annexatie van de Krim door Rusland mogelijk te maken.

De 31 genoemde personen mogen niet meer de EU binnen. Als ze tegoeden in EU-lidstaten hebben, dan worden die bevroren.

Krim-premier Aksionov, een van de twee Russische legerleiders en twee van de Russische parlementariërs staan ook op een lijst van elf personen die maandag door Amerikaanse sancties zijn getroffen. Opvallend is dat op de Amerikaanse lijst meer vooraanstaande Russische politici staan, zoals de nationalistische vicepremier Dmitri Rogozin, voorzitter Valentina Matvijenko van de Russische Senaat (Federatieraad) en twee naaste adviseurs van president Poetin: Sergei Glaziëv en Vladislav Soerkov, die de afgelopen maanden in Kiev was gestationeerd.