KNVB maakt werk van klacht Van Basten

Joost (Hoogstaande)

Marco van Basten vindt met zijn klacht over de rode kaart voor Christian Kum gehoor bij de KNVB. De voetbalbond is net als de trainer van sc Heerenveen niet blij met de regel dat voor het ontnemen van een scoringskans standaard een rode kaart moet worden gegeven. De kwestie zal nu worden aangekaart bij de internationale spelregelcommissie IFAB.

Van Basten wond zich zondag enorm op toen Kum na een overtreding op Feyenoorder Ruben Schaken niet alleen een penalty tegen kreeg, maar ook met rood van het veld werd gestuurd. Hij zocht zelfs de televisiecamera op om zijn ongenoegen kenbaar te maken. Scheidsrechter Pieter Vink liet na afloop weten het met Van Basten eens te zijn, maar geen andere keuze te hebben.

Over de 'triple punishment rule' is internationaal veel onvrede. Dat een speler voor een relatief licht vergrijp kan worden bestraft met een rode kaart een penalty en een schorsing is in de ogen van veel mensen teveel van het goede. De UEFA vroeg onlangs de regel aan te passen, maar de IFAB wil daar voorlopig niets van weten.

De spelregelcommissie heeft het vraagstuk nu bij twee gespecialiseerde panels neergelegd en daar hoopt de KNVB op in te spelen. "De bond verzamelt een aantal relevante situaties uit de Nederlandse competities waarbij deze regel is toegepast en tot ongenoegen heeft geleid", staat in een persverklaring. "Deze wedstrijdsituaties worden door de KNVB voorgelegd aan de gespecialiseerde panels. Ook de situatie bij Feyenoord - Heerenveen wordt hierbij meegenomen."