Dijsselbloem ziet bank-cao's graag soberder

Redactie

Nederlandse banken moeten in de cao-onderhandelingen met vakbonden nog meer inzetten op het versoberen van arbeidsovereenkomsten. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) maandag geschreven in een brief aan de Tweede Kamer. Vooral op het gebied van pensioenen en secundaire voorwaarden is nog veel winst te boeken, zo vindt Dijsselbloem.

De minister heeft de twee Nederlandse staatsbanken ABN AMRO en SNS Reaal daarom gevraagd om fors in te zetten op versobering. "Zij hebben dit verzoek tot versobering ter harte genomen in de onderhandelingen", schrijft Dijsselbloem. De onderhandelingen bij die banken hebben nog niet tot een akkoord geleid.

Door in de loonkosten te snijden kunnen werkgevers een bijdrage leveren 'aan een stabieler financieel stelsel', aldus de bewindsman. Bij banken gaat een groot deel van de totale kosten namelijk op aan personeel. Bovendien helpt het versoberen bij het 'het overbruggen van de kloof die is ontstaan tussen de maatschappij en de financiële sector'.

Dijsselbloem stelt wel dat banken al een voorzichtig begin hebben gemaakt met het versoberen van cao's. Zo stopte Rabobank al met het uitkeren aan bonussen voor vrijwel alle werknemers. Ook besloot de bank de lonen niet collectief te verhogen.