CD: WhoMadeWho - Dreams

WhoMadeWho is een eigenzinnig trio uit Kopenhagen die in 2003 werd opgericht door Tomas Barfod, Tomas Hoffding en Jeppe Kjellberg. De groep maakt catchy electropop waarbij we duidelijk invloeden uit de synthesizerpop uit de tachtiger jaren terughoren. Met Dreams is de groep alweer aan haar vijfde album toe.

WhoMadeWho - Dreams
WhoMadeWho - Dreams

In 2007 stelde het muziekblad New Musical Express de vraag wat er zou gebeuren als WhoMadeWho eens serieus muziek ging maken. Die vraag was duidelijk blijven hangen bij de drie mannen uit Denemarken en na het succes van hun album Brighter in 2012 besloot het trio dat het tijd was om een antwoord te gaan geven op de vraag van de NME-journalist in de vorm van het nieuwe popalbum Dreams.

Op Dreams horen we een band musiceren, die duidelijk inspiratie heeft opgedaan uit het new wave en new romance tijdperk van de jaren tachtig, de jaren dat artiesten zoals Duran Duran, Tears For Fears en A-Ha ontzettend populair waren. Bij het titelnummer 'Dreams' en het daaropvolgende 'Right Track' doet WhoMadeWho dan ook wel enorm aan dat succesvolle Deense trio van weleer denken. Dat is trouwens ook een beetje het minpunt aan dit album. Bijna elk liedje doet wel wat aan een andere artiest denken.

Bij het beluisteren van dit album krijgen we duidelijk het gevoel dat het trio zichzelf ditmaal wat te serieus heeft genomen en dat gaat duidelijk ten koste van het experimentele karakter van hun muziek. Het is allemaal net wat te gladjes en duidelijk gericht op een jong publiek. Tomas Barfod beschikt daarbij ook nog eens over een stem die je goed vindt of die je niet uit kan staan. Liefhebbers van poppy dancemuziek kunnen zich gerust eens gaan wagen aan deze geluidsdrager. Of het album Dreams veel eindejaarslijstjes zal halen lijkt ons echter zeer onwaarschijnlijk.