ING zegt sorry en zet plannen op laag pitje

Redactie

ING heeft maandag excuses aangeboden voor de onrust die de bank veroorzaakte na het bekendmaken van plannen voor het commercieel aanwenden van klantgegevens voor bedrijven. De bank doet voorlopig nog geen proeven en neemt eerst rustig de tijd om te spreken met klanten, toezichthouders, privacyorganisaties en consumentenorganisaties over de invulling van de plannen. Alleen als er genoeg draagvlak is, wordt de proef doorgezet, meldt ING maandag.

ING betreurt dat de openbaring van de plannen, vorige week maandag in Het Financieele Dagblad, veel kritiek en vragen opwierp. "In dit interview zijn wij niet duidelijk genoeg geweest over dit zo gevoelige onderwerp", zegt directievoorzitter van ING Nederland Nick Jue maandag in een brief aan de miljoenen klanten van de bank.

Maandag benadrukte ING nogmaals dat de bank niet van plan is klantgegevens met derden te delen of te verkopen. De bank zegt dat klantdata alleen zal worden gebruikt als de klant daar vooraf toestemming voor geeft. Klanten hebben de mogelijkheid om deelname op elk moment te stoppen.

De plannen waren volgens Jue bedoeld om 'klanten te helpen met hun persoonlijke geldzaken en voor hen besparingen te realiseren'. "Het doel is nadrukkelijk niet om informatie over transacties met externe bedrijven te delen en daarmee commercieel te gebruiken", schrijft Jue.

Kort na de bekendmaking van de voornemens van ING barstte een storm van kritiek los. Volgens de Consumentenbond zijn de plannen in strijd met de gedragscode waar ING zich aan moet houden en schaden dergelijke initiatieven het toch al broze vertrouwen tussen consument en bank. De organisatie eiste donderdag stopzetting van de plannen en laat nu weten blij te zijn met het uitstel.

"Voor ING heeft bescherming van de persoonsgegevens van onze klanten de hoogste prioriteit", vervolgt Jue. "Want wij realiseren ons dat uw privacy een groot goed is. Onze dienstverlening draait om vertrouwen en het dienen van uw belang. Daarop kunt u als klant vertrouwen."