Martinair-crew blijft onder aan de ladder bij KLM

Redactie

De stewards en stewardessen die in het verleden bij Martinair werkten, hebben geen recht op betere arbeidsvoorwaarden bij hun nieuwe werkgever KLM. Dat heeft de rechter maandag bepaald, melden vakbonden De Unie en VNC. Het voormalig Martinair-personeel blijft bij KLM daarom onder aan de ladder staan.

Het cabinepersoneel eiste dat het bij KLM kon instromen met dezelfde arbeidsvoorwaarden als bij Martinair. Toen ze in februari 2011 in dienst traden bij KLM werden die voorwaarden versoberd. Het personeel raakte bijvoorbeeld zijn dienstjaren kwijt, waardoor het langer zou duren om door te stromen naar een hogere functie.

De ruim tweehonderd voormalig Martinair-medewerkers stelden dat sprake was van een 'overgang van onderneming' - een verandering van eigenaar - toen zij begonnen bij KLM. In dat geval had de blauwe luchtvaartmaatschappij de arbeidsvoorwaarden van de stewardessen bij Martinair moeten behouden.

De rechter wees er echter op dat Martinair al eigendom was van KLM toen de medewerkers van werkgever veranderden. Martinair werd namelijk al in 2008 overgenomen door het grotere KLM. Pas in 2011 besloot KLM de passagierstak van Martinair te schrappen en verder te gaan als vrachtvervoerder.

Vakbond VNC stelt in een verklaring 'blij' te zijn met de uitspraak. Bij VNC zijn namelijk zo'n negenduizend stewards en stewardessen aangesloten die voor KLM werken. Wanneer het oud-personeel van Martinair 'horizontaal zou instromen' met hun oude arbeidsvoorwaarden, zou dat de loopbaan van de KLM'ers onderbreken.

Ook De Unie is tevreden met het besluit van de rechter. "Hoewel het voor een grote groep collega's wrang zal voelen, vinden wij het vooral belangrijk dat er nu duidelijkheid is voor de hele groep medewerkers", aldus onderhandelaar Swen Laarveld. Hij stelt dat het Martinair-personeel juist 'meer perspectief op de lange termijn' heeft.