China zet in op verstedelijking voor groei economie

Chuck-N0rr1s

China heeft plannen bekendgemaakt om steden uit te breiden en de dienstverlening van de overheid te verbeteren. De regering hoopt de economische groei een impuls te geven door miljoenen mensen uit het platteland toestemming te geven naar de stad te verhuizen. Het percentage Chinezen dat in de stad woont ligt nu nog op 53,7 procent, maar dit moet toenemen tot zestig procent.

De Communistische Partij ziet mensen die naar de stad vertrekken en daar beter betaald werk verrichten als een steunpilaar voor duurzame, economische groei, die vooral gebaseerd is op de binnenlandse bestedingen en niet op handel en investeringen. "Een toename van de binnenlandse vraag is een fundamentele impuls voor de ontwikkeling van China en de grootste mogelijkheden voor het stimuleren van de binnenlandse bestedingen liggen in verstedelijking", schrijft de regering in een rapport.

De komende vijf jaar wil de Chinese regering de productiviteit van de economie verhogen door ondernemers en de markt een belangrijkere rol in de economie te geven. Ook moeten hervormingen worden doorgevoerd bij banken en andere industrieën. Tevens wordt het spoornetwerk uitgebreid. Alle steden met meer dan tweehonderdduizend mensen worden aangesloten op het spoor en steden met een half miljoen inwoners worden opgenomen in het hogesnelheidsnetwerk, aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua. De regering is volgens Xinhua 'een milieuvriendelijke en op de mens gerichte' weg ingeslagen.

"Er moet een wetenschappelijk en redelijk model voor stedelijke ontwikkelingen worden gevolgd, met groene productiemethoden en consumptie als belangrijkste drijfveer voor stedelijke economische activiteit", aldus Xinhua. "China moet streven naar harmonieuze en plezierige leefomstandigheden."

De evolutie van China van een plattelandsmaatschappij naar een stedelijke samenleving begon in de jaren tachtig met een marktgerichte hervorming van de Chinese economie. Steden als Beijing en Shanghai zijn uitgegroeid tot de grootste ter wereld, maar voor migranten is het lastig zich in steden te vestigen. Vanwege een bureaucratisch registratiesysteem hebben ze geen toegang tot scholen, zorg en pensioenen, zelfs niet als ze al jaren in de stad wonen.

De Chinese overheid wil nu honderd miljoen mensen de mogelijkheid geven zich in de steden te vestigen. In 2030 moeten in totaal driehonderd miljoen mensen in steden wonen.