Burgemeester Sittard niet blij met Bandidos

Redactie

De burgemeester van Sittard-Geleen Sjraar Cox is niet blij met de afdeling die motorclub Bandidos in de Limburgse plaats is opgericht. Cox vreest een toename van de criminaliteit in zijn gemeente, laat hij maandagmiddag via zijn woordvoerder weten.

"Het blijkt dat leden die bij motorclubs zijn aangesloten vaak een criminele achtergrond hebben", legt de zegsvrouw uit. "En dat willen wij liever niet hebben in onze gemeente."

Tegen L1 zei Cox maandag dat hij in ieder geval wil voorkomen dat het chapter een clubhuis in een woonwijk krijgt. Hij erkende wel dat de gemeente verder weinig kan doen zolang de leden zich aan de wet houden.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) gaf gemeenten twee jaar geleden meer mogelijkheden om motorclubs aan te pakken. Hij kondigde onder meer een landelijk team aan dat burgemeesters moet helpen 'outlawbikers' te weren door ze bijvoorbeeld geen eigen clubhuis te geven.

Op de site van de club staat dat er sinds dit weekeinde een chapter van Bandidos in Sittard is. De afdeling zou bestaan uit voormalige leden van motorclub No Surrender.

Dit weekeinde werd een aanslag gepleegd op het huis van een lid van de motorclub in Nieuwstadt, vlak bij Sittard. Wie daarachter zitten is nog niet duidelijk.