5 jaar cel geëist voor relikwierovers Utrecht

De drie mannen die verdacht worden van de monstransroof uit het Utrechtse Museum Catharijneconvent vorig jaar januari moeten alsnog celstraffen krijgen tot vijf jaar. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag geëist.

De verdachten kregen in september gevangenisstraffen tot twee jaar en drie maanden opgelegd, fors lager dan justitie had geëist. Het OM vindt dat te weinig en ging daarom in beroep. Twee van de drie verdachten stapten ook naar het gerechtshof.

Justitie vindt dat de geëiste straffen recht doen aan de ernst van het feit. "Wat in deze zaak gebeurd is, is niet een standaarddiefstal met braak. Het betreft hier een diefstal van een uniek kunstvoorwerp", aldus de officier van justitie.

Het museum had de monstrans met een geschatte waarde van een kwart miljoen euro in bruikleen. De overvallers verbrijzelden een vitrine en gristen het voorwerp op klaarlichte dag weg.

Een vierde verdachte, de man die een van de scooters zou hebben bestuurd waarop de dieven na de roof vluchtten, werd vorige maand vrijgesproken vanwege een gebrek aan bewijs. Het OM tekende ook in deze zaak beroep aan.

Het hof in Arnhem doet naar verwachting over twee weken uitspraak.