OVSE-waarnemers naar Nederland

Oekraïne is niet het enige land dat heden ten dage OVSE-waarnemers over de vloer krijgt. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa komt namelijk ook een bezoekje aan Nederland brengen.

Dat schrijft de Volkskrant. Na een hele rij aan plaatsen die in het nieuws kwamen wegens het ronselen van stemmen middels volmachten gaat de organisatie woensdag het verloop van de gemeenteraadsverkiezingen inspecteren.

Momenteel vermoeden autoriteiten in o.a. de gemeenten Soest, Heusden, Bergen, Roermond en Valkenburg dat er een smerig spelletje gespeeld wordt rondom stemkaartvolmachten. Verschillende partijen waaronder CDA en PvdA worden ermee in verband gebracht.

De OVSE stelt dat 'stemmen per volmacht niet geheel in lijn is met [onze] eigen richtlijnen en andere internationale normen.' Al in 2012 vonden OVSE-waarnemers dat het internationaal geaccepteerde 'one man, one vote'-principe in Nederland geschonden wordt.

De organisatie is verder van mening dat stemmen middels volmacht fraude en misbruik in de hand zou kunnen werken. Hoewel landelijke verkiezingen al sinds 1998 door de OVSE worden geïnspecteerd, is woensdag de eerste keer dat waarnemers ook op lokale verkiezingen komen toezien.