Smog Parijs verdwijnt, verkeer mag weer rijden

Redactie

De verkeersrestricties die vanwege de luchtvervuiling in Parijs waren ingesteld worden dinsdag niet verlengd. De smog is nadat bijna de helft van de auto's maandag aan de kant moest blijven staan grotendeels verdwenen. Ook voor het openbaar vervoer, dat sinds vrijdag gratis was, moet dinsdag weer gewoon worden betaald. Dat heeft de Franse minister van milieu, Philippe Martin, maandag meegedeeld.

Martin verklaarde dat de hoeveelheid fijnstof in de lucht ook is gedaald door gewijzigde meteorologische omstandigheden, in het bijzonder het opsteken van de wind. Maar hij prees ook de burgerzin en medewerking van de bevolking.

Maandag mochten alleen auto's met oneven nummerplaten zich op de weg begeven. Dinsdag zouden auto's met even kentekens weer aan de beurt zijn. Voor carpoolers, elektrische auto's en hybrides werd een uitzondering gemaakt.

De autoriteiten hadden zevenhonderd politieagenten ingezet om er op toe te zien dat de maatregelen werden nageleefd. Voor de middag waren bijna vierduizend boetes uitgedeeld en waren 27 auto's in beslag genomen omdat de bestuurders weigerden mee te werken.

Door de restricties waren er ook beduidend minder verkeersopstoppingen. Het aantal files was 62 procent minder vergeleken met vorige week maandag, zei de minister.

Het was voor het eerst sinds 1997 dat de uitzonderlijke verkeersmaatregel werd getroffen. Martin was blij dat het in tegenstelling tot de vorige keer niet tot chaos heeft geleid.