'Politiek laat middenklasse links liggen'

De middenklasse dreigt in grote problemen te raken door banenverlies en de Nederlandse politiek heeft daar te weinig oog voor. Dat zegt voorzitter van vakbond De Unie Reinier Castelein in een interview in Het Financieele Dagblad maandag.

Volgens de vakbond neemt het aantal banen voor de middenklasse de komende jaren flink af door de verdergaande automatisering. Castelein spreekt in het interview over een slagveld. "Ik voorspel een miljoen werklozen in Nederland bij ongewijzigd beleid."

Volgens Castelein is het banenverlies vooral voelbaar in de sectoren waar de bond voor middelbaar en hoger personeel goed vertegenwoordigd is. "Op Schiphol en de financiële sector zijn we de grootste bond, maar ook in andere sectoren zijn we sterk aanwezig in de laag vlak onder de raad van het bestuur. Het wrange is dat veel van mijn leden hun eigen reorganisatieplan schrijven."

Volgens De Unie-voorman is het dan ook niet gek dat de middenklasse zich in de steek gelaten voelt door de politiek. "Mijn leden gaan niet meer stemmen. Of ze vluchten naar de SP, en voor anderen is het nog maar een kleine stap naar de PVV."

De volgens De Unie tachtigduizend leden stemden tot nu toe traditioneel. "We trappen iedere keer weer in dezelfde verkiezingspraatjes", zegt Castelein. "Nu ook weer met de vage beloftes over lastenverlichting." De duizend euro van Rutte kwam er echter ook nooit, illustreert Castelein, en de PvdA heeft ook geen idee hoe de moderne werknemer eruitziet. "Instituties in de polder en politieke partijen zijn als generaals die de vorige oorlog uitvechten. Hun oplossingen sluiten niet meer aan bij de veranderingen in de samenleving en de arbeidsmarkt."