'Raadsleden sjoemelen met gemeentesubsidie'

Redactie

Gemeenteraadsfracties sjoemelen geregeld met de toelage die ze krijgen om hun werk in de raad te doen. Dat meldt RTL Nieuws maandag op basis van eigen onderzoek onder driehonderd fracties. Raadsleden geven het geld onder meer uit aan wijn, dure diners en cadeautjes.

In Amersfoort declareren de fracties zo veel aan diners, cadeaus en bloemen 'dat openbaarmaking schadelijk kan zijn voor het imago van de politiek', stelde de kascommissie van de raad tegenover RTL. Ook in Breda ontstond een zelfde beeld. De accountant meldt dat 'jaar in jaar uit' fracties wel heel royaal drank en diners declareren, zonder dat duidelijk is wat dat met het raadswerk te maken heeft.

In de gemeente Haarlemmermeer kocht de VVD-fractie onder meer voor veertienhonderd euro aan paraplu's die bedrukt werden met een VVD-logo. Ook sponsort de fractie een plaatselijk golftoernooi voor zeshonderd euro. De raadsleden van de PvdA in Haarlemmermeer haalden uit het potje geld voor de verplichte partijcontributie wat zo'n negenduizend euro kostte.

Gemiddeld krijgen raadsfracties in middelgrote en grote gemeenten twintigduizend euro per jaar als ondersteuning voor het raadswerk. De toelage, die in de meeste gemeenten aan regels is gebonden, is bedoeld om bijvoorbeeld een secretaresse in te huren, een cursus te volgen of het laten doen van onderzoek.