'Poetin creëert conflicten in Zwarte Zeegebied'

Rusland heeft een keten van conflicten rond de Zwarte Zee gecreëerd zodat de Russische president Vladimir Poetin zijn doel kan realiseren om ten westen van Rusland de Sovjet-Unie nieuw leven in te blazen. Dat heeft de Roemeense president Traian Basescu maandag gezegd. Volgens Basescu is buurland Moldavië 'in groot gevaar'.

"Als je kijkt naar de kaart, dan zie je een hele keten van 'bevroren' conflicten rond de Zwarte Zee die op elk moment weer kunnen worden opgerakeld", aldus Basescu. Hij doelde op de conflicten in Oekraïne, Georgië en Moldavië. Volgens de Roemeense president ligt Poetins prioriteit bij landen die grenzen aan de Europese Unie en de NAVO. Oekraïne en Moldavië hebben derhalve de meeste aandacht van Poetin.

Rusland heeft in de separatistische republiek Transnistrië sinds 1990, toen de republiek zich afscheidde van Moldavië, zo rond de vijftienhonderd militairen gestationeerd uit vrees dat Transnistrië samen gaat met Roemenië. Transnistrië wordt behalve door Rusland niet internationaal erkend.

De Europese Unie heeft maandag sancties ingesteld tegen Rusland, maar volgens Basescu blijft het daar niet bij. De EU is volgens hem bezig met het voorbereiden van nog strengere sancties. Hij verwacht echter niet dat het tot oorlog komt in Europa, omdat noch de NAVO noch Rusland op een oorlog zit te wachten. Wel bestaat er een kans op politieke instabiliteit in de regio als gevolg van de sancties. "Veel regionale regeringen en Europese regeringen moeten nog maar zien of ze de Europese sancties tegen Rusland wel aan kunnen."