Samsom verwijt Roemer bangmakerij

SP-leider Emile Roemer doet aan bangmakerij met zijn verzet tegen de veranderingen in de zorg. Dat heeft PvdA-leider Diederik Samsom maandagavond gezegd tijdens een fractievoorzittersdebat van het tv-programma EenVandaag.

Roemer stelde dat gemeenten helemaal niet toegerust zijn op de zorgtaken die ze straks toebedeeld krijgen. Hij voorspelde ontslagen en slechtere zorg. Samsom hoort juist van wethouders dat die de taken veel beter denken te kunnen uitvoeren dan het rijk.

Op een vraag uit de zaal zei Samsom dat hij nog steeds openstaat voor samenwerking met de SP. Hij ziet het er echter niet van komen, omdat de SP zich niet constructief opstelt. Roemer weersprak dat. Volgens hem is het Samsom die de deur dichtgooide. "U bent meteen bij de VVD op schoot gaan zitten."

Het debat stond verder in het teken van de economie en het woonbeleid. Zo verweet Samsom D66-leider Alexander Pechtold dat zijn huurbeleid alleen is gericht op de 'happy few'. "Maar bij u zijn er maar few happy", repliceerde Pechtold.

Andere deelnemers aan het debat waren CDA-leider Sybrand Buma en ChristenUnie-leider Arie Slob. Slob, een van de leden van de 'constructieve oppositie', verweet Buma dat hij een jaar lang met 'politieke sabbatical' is geweest. Buma repliceerde dat de ChristenUnie mede heeft gezorgd voor belastingverhoging. "En daar werkt het CDA niet aan mee."

Bij het debat ontbrak VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. Hij zou komen, maar zegde af omdat hij zich niet kon vinden in de opzet van het debat. Ook PVV-leider Geert Wilders deed niet mee.