Voorlopig geen proefboringen naar schaliegas

Het kabinet neemt voorlopig nog geen besluit over proefboringen naar schaliegas. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) wil eerst onderzoek doen naar de locaties waar veilig geboord kan worden. Dat schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het onderzoek duurt nog zeker anderhalf jaar. Het kabinet neemt daarna pas een besluit. Kamp wilde in eerste instantie beginnen met proefboringen bij de Brabantse plaatsen Boxtel en Haaren en in de gemeente Noordoostpolder. Hij wil nu ook andere mogelijke locaties bekijken.

"Ik vind het belangrijk om zowel de nationale als de regionale en lokale belangen goed tegen elkaar te kunnen afwegen", schrijft Kamp. "Veiligheid en welzijn zijn zeer belangrijk, maar in mijn afweging houd ik ook rekening met de financiële en economische belangen die voor Nederland zijn verbonden aan de winning van gas in het algemeen en dus ook aan de winning van schaliegas."

Kamp liet eerder weten dat op zijn vroegst medio 2014 kan worden gestart met de boringen. Uit onderzoek bleek dat de veiligheidsrisico's bij het boren naar schaliegas te ondervangen zijn.

In de plaatsen die worden genoemd als mogelijke boorlocatie is veel verzet tegen de plannen van het kabinet. Ook de PvdA is geen voorstander van de boringen.