Kabinet wil restschulden tegengaan

Het kabinet wil restschulden zo veel mogelijk tegengaan. De maximale hypotheeksom gaat met een procent naar beneden en de maximale hypotheekrenteaftrek met een half procentpunt. Daarnaast worden giften die in aflossing van hypotheek of restschuld worden gestoken tot 1 januari 2015 tijdelijk vrijgesteld van schenkingsbelasting.

De maximale hypotheek gaat van 105 naar 104 procent van de koopsom. Daarnaast wordt het voor mensen met restschulden onder 'hele strikte voorwaarden' mogelijk de restschulden onder de Nationale Hypotheek Garantie mee te laten financieren als ze willen verhuizen. Welke voorwaarden dat precies zijn, moet nog blijken.

Als extra stimulans voor woningverbetering steekt het kabinet in 2013 50 miljoen euro en in 2014 135 miljoen euro in een fonds voor energiebesparende maatregelen aan woningen. Voorwaarde is dat marktpartijen meefinancieren zodat de investering in het fonds uitkomt op 740 miljoen euro. Het fonds moet zichzelf bedruipen uit rente en andere inkomsten. Naar verwachting kunnen huiseigenaren in het najaar een beroep op het fonds doen.