Koning brengt kennismakingsbezoek aan Spanje

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen woensdag een bezoek aan Spanje. Het is het vijfde kennismakingsbezoek over de grens sinds Willem-Alexander in april koning werd. Het koninklijk paar wordt 's middags ontvangen door koning Juan Carlos en koningin Sofia op het Zarzuelapaleis in Madrid.

Bij de aansluitende lunch in het paleis zijn ook kroonprins Felipe en diens echtgenote prinses Letizia aanwezig. Na de lunch bezoeken koning Willem-Alexander en koningin Máxima het huis van afgevaardigden. Aan het eind van de middag staat op het Moncloapaleis nog een gesprek met minister-president Mariano Rajoy op het programma.

Het koninklijk paar wordt vergezeld door minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). Volgens een woordvoerder werkt hij grotendeels hetzelfde programma af als de koning en heeft hij een ontmoeting met Iñigo Méndez de Vigo, staatssecretaris voor Europese Zaken.

De Spaanse koning is niet onomstreden in eigen land. Zo kreeg Juan Carlos in april vorig jaar veel kritiek vanwege een peperdure safari in Botswana, terwijl veel van zijn onderdanen vanwege de recessie in zijn land de broekriem strak moeten aanhalen. Dat zijn schoonzoon Iñaki Urdangarin, die getrouwd is met prinses Cristina, wordt beschuldigd van verduistering stelt de koning evenmin in een positief daglicht.

Juan Carlos werd eind jaren zestig door generaal Francisco Franco naar voren geschoven om hem na zijn dood op te volgen. De dictator had geen zoon en stemde met tegenzin in met het herstel van de monarchie. Juan Carlos kreeg de titel Prins van Spanje, op voorwaarde dat hij trouw zwoer aan de dictator, die uiteindelijk in 1975 overleed.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezoeken komende maand Noorwegen en Zweden, op 2 en 14 oktober. In november bezoeken de twee het Caribische deel van het koninkrijk. Het bezoek aan België werd uitgesteld omdat het protocol voorschrijft dat het kortst zittende staatshoofd eerst op bezoek moet bij het langst zittende staatshoofd.

Eerder bezocht het koninklijk paar Luxemburg, Duitsland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk.