Berlusconi: ik blijf in de politiek

Silvio Berlusconi blijft naar eigen zeggen in de Italiaanse politiek, zelfs als de Italiaanse senaat hem zijn senaatszetel afneemt vanwege zijn veroordeling voor belastingfraude. De voormalige premier zei in een eerder opgenomen videoboodschap die woensdag werd uitgezonden dat hij zijn veroordeling wil aanvechten bij het constitutionele hof en zelfs bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Berlusconi houdt vol 'absoluut onschuldig' te zijn.

"Ik zal altijd bij u blijven, achter u staan, of ik nou wordt verbannen uit het parlement of niet. Het is niet de zetel die een leider maakt", aldus de 76-jarige Berlusconi. Hij riep kiezers op zich achter Forza Italia te scharen, de partij waarmee hij in 1994 stormenderhand de Italiaanse politiek veroverde. De Italiaanse bevolking moet volgens de oud-premier 'wakker worden en rebelleren, verontwaardigd worden, reageren en haar stem laten horen'.

Berlusconi lijkt, ondanks zijn veroordeling het initiatief naar zich toe te willen trekken door zijn huidige partij, Volk van de Vrijheid (PDL), in te ruilen voor Forza Italia. Hij hoopt daarmee de centrumrechtse kiezer aan zich te binden en tegelijkertijd jonge mensen aan te spreken. Hij heeft beloofd de macht van de staat in te perken, de overheidsuitgaven te verkleinen en de belasting te verlagen. "Met links aan de macht zou het het tegenovergestelde zijn."

De zestien minuten durende toespraak van de ex-premier werd uitgezonden vlak voordat de senaat zich terugtrok voor een stemming over Berlusconi's zetel. Een van de senatoren, een bondgenoot van de oud-premier, heeft een voorstel ingediend om een beslissing over het al dan niet afnemen van de zetel uit te stellen, totdat alle beroepsmogelijkheden van Berlusconi zijn uitgeput.