Timmermans blijft briefing weigeren

Het kabinet blijft toestemming weigeren voor een nieuwe geheime briefing voor Kamerleden over Syrië. Dat blijkt uit een brief die minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) woensdagavond naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De buitenlandspecialisten willen achter gesloten deuren door de inlichtingendiensten AIVD en MIVD worden bijgepraat, net zoals twee weken geleden gebeurde. Timmermans stelt echter dat Kamerleden toen na afloop uit de school zijn geklapt, en weigert toestemming voor een nieuwe briefing.

De Tweede Kamer was niet te spreken over de weigering van Timmermans en eiste opheldering. Timmermans zegt nu dat voor de vorige briefing 'bij wijze van hoge uitzondering' is georganiseerd. Hij gaat niet in op de vraag van de Kamer wie wat precies gelekt zou hebben. De Kamerleden spreken tegen dat ze hebben gelekt.

Timmermans schrijft wel bereid te zijn de Kamer zelf in vertrouwen te informeren over nieuwe informatie van de inlichtingendiensten over het gebruik van chemische wapens in Syrië. Onlangs liet hij weten er nu van overtuigd te zijn dat het Syrische regime in augustus gifgas heeft gebruikt. De Kamer wil weten waarop deze nieuwe overtuiging precies is gebaseerd.

De Kamer gaat donderdagochtend met Timmermans in debat over Syrië.