Coalitie: deur open voor oppositie

De coalitiepartijen VVD en PvdA zijn bereid om met de oppositie te praten over het kabinetsbeleid. Dat zeiden de fractieleiders Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) dinsdagavond tijdens het Prinsjesdagdebat bij de NOS.

De coalitie is voor een meerderheid in de Eerste Kamer afhankelijk van de steun van de oppositie. "Ik zie vooral bij het CDA en D66 een constructieve opstelling", zei Samsom. "Ik ben ook van harte bereid om die samenwerking op te zoeken." Hij noemde het woonakkoord als voorbeeld, en dat smaakt naar meer.

"De deur staat altijd open voor betere alternatieven", zei Zijlstra. Hij wees erop dat de extra bezuinigingen van zes miljard de economie nauwelijks raken. Als de oppositie plannen aandraagt die 'nog beter' zijn, dan is hij bereid om daar over te praten.

Hij riep zijn collega's wel op om niet te veel politiek te bedrijven met de Eerste Kamer in het achterhoofd. "Wat ik niet wil is in de Tweede Kamer politiek bedrijven met meerderheden die er in de Eerste Kamer wel of niet zijn", zei hij. "Wij zijn de Tweede Kamer en het kabinet doet zijn werk met de Eerste Kamer."

Ook hamerde hij op de verantwoordelijkheid die ook de oppositie draagt. "Volgens mij zal geen Nederlanders het begrijpen als het hele maatschappelijk middenveld heeft gezegd: de schouders eronder, als wij door politiek gekrakeel er niet uit zouden komen."

Sybrand Buma (CDA) antwoordde dat hij een verantwoordelijkheid voelt voor het kabinetsbeleid, maar stelde wel opnieuw eisen. Het kabinet moet het over een andere boeg gooien. "Als het kabinet een andere richting opgaat, met minder lasten en geen nivellering, dan ben ik een partner. Zo niet, dan ben ik geen partner."

Op steun van de SP en de PVV hoeft het kabinet in ieder geval niet te rekenen. SP-leider Emile Roemer zei dat hij niet mee wilde werken aan 'rechts afbraakbeleid'. "Maar een wet die goed is steun ik." Wat hem betreft mag Nederland snel weer naar de stembus. "Liever drie maanden stilstand dan vier jaar achteruitgang.

PVV-leider Geert Wilders was nog uitgesprokener. "Wij zullen dit beleid op geen enkel gebied steunen", zei hij. "Deze ploeg moet nu opstappen. Wij gaan het verzet leiden."