Timmermans weigert Kamer briefing over Syrië

De Tweede Kamer wordt niet opnieuw achter gesloten deuren bijgepraat over Syrië door de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Het kabinet geeft geen toestemming, omdat Kamerleden zouden hebben gelekt uit een eerdere geheime briefing.

"Na afloop van de briefing hebben verschillende leden van uw Kamer zich daarover al dan niet anoniem publiekelijk uitgelaten. Daarmee is de vooraf overeengekomen vertrouwelijkheid geschonden", schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) aan de Kamer. "Bovenstaande in overweging nemende kan het kabinet niet instemmen met het verzoek van uw commissie voor een tweede vertrouwelijke briefing van de inlichtingendiensten."

De Tweede Kamer had om een nieuwe briefing gevraagd nadat Timmermans aan de Tweede Kamer had laten weten dat hij er nu van overtuigd is dat het Syrische regime in augustus gifgas heeft gebruikt. Kamerleden wilden weten op welke informatie van inlichtingendiensten Timmermans zich daarbij baseerde.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt hekelt het weigeren van de briefing. "Het parlement moet de regering nu op haar blauwe ogen geloven dat er bewijs is", zegt Omtzigt. "Zo kunnen we onze controlerende taak als Kamer niet uitvoeren", stelt ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. Hij wil een debat over de kwestie.

Na de vorige briefing, op 4 september, lieten verschillende Kamerleden zich in algemene termen uit over wat ze hadden gehoord. Zo zei PvdA-Kamerlid Michiel Servaes dat er geen 'smoking gun' op tafel was gekomen en verklaarde VVD-Kamerlid Han ten Broeke dat de briefing verhelderend was, maar dat zijn standpunt niet was veranderd.