'Eindelijk goede maatregelen woningmarkt'

Het is positief dat het kabinet eindelijk eens geen slechte maatregelen heeft genomen voor de woningmarkt. Dat zegt directeur van Vereniging Eigen Huis Rob Mulder dinsdag in reactie op de Miljoenennota. De plannen om de woningmarkt vlot te trekken moeten nog wel goed worden uitgewerkt. "Er moet op kort termijn duidelijkheid komen".

Eigen Huis vindt dat er bijvoorbeeld te weinig duidelijkheid wordt gegeven in de Prinsjesdagstukken over de restschuld, die onder de Nationale Hypotheek Garantie moet gaan vallen. De huiseigenarenclub wil dat deze maatregel al per 1 januari ingaat. "Dit is belangrijk voor de grote groep eigenwoningbezitters die met zijn hypotheek onder water staat en wil verhuizen."

Het kabinet moet ook meer uitwerking geven over de oprichting van een Nationale Hypotheek Instelling. Door staatsgegarandeerde obligaties uit te geven moeten beleggers zoals pensioenfondsen worden verleid in de Nederlandse huizenmarkt te investeren. Eigen Huis denkt dat daarmee de concurrentie op de hypotheekmarkt wordt bevorderd. De vereniging is wel teleurgesteld dat er te weinig voortgang wordt geboekt.

Positief is Eigen Huis over de ruimere mogelijkheid om geld te schenken voor het kopen of afbetalen van een huis. Vanaf 1 oktober tot en met eind 2015 mag iedereen tot honderdduizend euro belastingvrij schenken voor dat doel. Tot nu toe mochten alleen ouders vijftigduizend euro belastingvrij aan hun kinderen geven.