'Geen uniform stond koning goed'

Behalve om de troonrede en de Miljoenennota draait Prinsjesdag stiekem natuurlijk ook om het ceremonieel en de pracht en praal waar de hofstad zich op de derde dinsdag van september in tooit. Het was de eerste Prinsjesdag voor het nieuwe staatshoofd Willem-Alexander. "Hij zag er echt uit als een koning", oordeelt Justine Marcella, hoofdredacteur van Vorsten na afloop.

Tot nu toe kwam Willem-Alexander altijd in zijn marine-uniform naar de Ridderzaal. Dit jaar kwam hij voor het eerst in jacquet, het kledingstuk dat ook de mannelijke ministers dragen. Nu hij koning is, is Willem-Alexander namelijk niet meer in actieve dienst.

Een uniform op een staatsaangelegenheid beschouwen deskundigen als niet-passend. Maar dat de koning zijn uniform thuisliet pakte niet verkeerd uit. "Vorig jaar vond ik hem in zijn uniform heel statig, nu vond ik hem vooral heel breed", gaat de royaltyexport verder. "De verandering was bijna fysiek. Het plaatje was prachtig."

De goudkleurige japon van koningin Máxima, de eerste koningin die ooit naast haar man zat tijdens een troonrede, was volgens Marcella 'beeldschoon' en 'heel erg van nu'. Ook over prinses Laurentien, de echtgenote van prins Constantijn, is ze enthousiast. "Ze zag er echt waanzinnig uit."

"Het blijft wennen dat prinses Beatrix er niet bij is op Prinsjesdag", geeft Marcella toe. "Maar als je naar de balkonscène kijkt, zag je de nieuwe generatie. Echt een kwartet, heel erg mooi." En Máxima, die spontaan haar handen naar haar mond brengt om een kushand te geven, dat hebben we Beatrix nooit zien doen. Misschien is dat wel iets heel Argentijns."