Politie zet verkeershufters op YouTube

De politie in Friesland en Groningen zet beelden van gevaarlijk of asociaal rijgedrag op YouTube. De filmpjes die sinds begin juli op de snelweg A7 zijn gemaakt, laten onder meer hardrijders en bumperklevers zien, meldt de politie woensdag.

Voor het project A7 Veilig werkt de politie met camera's op het dashboard. Gefilmde automobilisten worden staande gehouden en kunnen hun eigen acties in de auto terugzien op een iPad. De confrontatie is bedoeld als voorlichting van automobilisten die soms niet eens weten dat ze de fout ingaan, aldus de politie.

Weggebruikers reageren overwegend positief op de nieuwe werkwijze, aldus de politie. Veel mensen zouden verrast zijn door hun eigen verkeersgedrag.

De beelden, die sinds begin deze maand op YouTube worden gezet, zijn voornamelijk die van gedrag dat door weggebruikers zelf als irritant wordt beschouwd, zoals een enquête voor het project uitwees. Het gaat daarbij onder meer om geen richting aangeven, bumperkleven, te hard rijden en onnodig lang links rijden. De kentekens van de gefilmde auto's zijn onherkenbaar gemaakt.