Doktershandschrift recepten verdwijnt

Artsen schrijven vanaf volgend jaar geneesmiddelen alleen nog elektronisch voor. Dat hebben zestien geneeskundige organisaties afgesproken, meldt de landelijke artsenfederatie KNMG. Bij uitzonderlijke situaties kan een geneesheer nog pen en papier pakken, bijvoorbeeld als een arts een patiënt thuisbezoekt en geen elektronisch systeem voorhanden heeft.

De nieuwe regeling is tot stand gekomen op verzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die ook toezicht zal houden. Volgens de inspectie zijn elektronisch uitgeschreven doktersrecepten veiliger dan de ouderwetse handgeschreven. Uit diverse onderzoeken blijkt dat veel medische missers het gevolg zijn van medicatiefouten. Elektronische medicatiebewakingssystemen zouden uitkomst kunnen bieden.

Artsen die niet direct over kunnen stappen op het elektronische systeem, krijgen tot 2015 de tijd dat alsnog te doen. Verder zijn er onder meer uitzonderingen voor basisartsen die zelden recepten uitschrijven, maar dat af en toe toch doen, bijvoorbeeld in privésituaties.

Onder meer de GGD, de Landelijk Huisartsen Vereniging en het Nederlands Huisartsen Genootschap onderschrijven het belang van elektronisch voorschrijven. Volgens de KNMG wordt het gros van de doktersrecepten al elektronisch uitgeschreven. "Alleen op poliklinieken in ziekenhuizen gebeurt het minder vaak", aldus een woordvoerder van de artsenfederatie.