Griekse ambtenaren leggen werk neer

De ambtenaren in Griekenland hebben woensdag voor twee dagen het werk neergelegd. Ze zijn kwaad over de zware bezuinigingen die de regering doorvoert in ruil voor internationale noodhulp.

In heel Griekenland worden overheidsdiensten getroffen door de staking. Scholen en rechtbanken blijven gesloten en ziekenhuizen werken met beperkte inzet van personeel. Treinen rijden woensdag gedurende vier uur niet. Ook journalisten leggen het werk gedurende drie uur neer en tot het middaguur zijn er in Griekenland geen nieuwsuitzendingen.

De stakingen zijn de eerste sinds de zomer en bedoeld om de druk op de regering op te voeren om de impopulaire bezuinigingsmaatregelen terug te draaien. De plannen van de regering behelzen onder meer dat 25 duizend ambtenaren voor de rest van dit jaar thuis zitten en maar een deel van hun salaris uitbetaald krijgen. Zeer waarschijnlijk raken ze hun baan uiteindelijk helemaal kwijt.

Griekenland is sinds mei 2010 afhankelijk van noodhulp van het International Monetair Fonds en de Europese Unie. In ruil daarvoor moeten zware bezuinigingen worden doorgevoerd. De inspecteurs van het IMF en de EU, de trojka, gaan volgende week opnieuw naar Athene om de voortgang wat betreft de hervormingen te bespreken.

De belangrijkste vakbond van de private sector voegt zich halverwege woensdag bij de stakingsactie door het werk vier uur neer te leggen. Ook zijn voor woensdag twee demonstraties georganiseerd in het centrum van Athene.