DigiD ook buiten overheid te gebruiken

DigiD, het systeem waarmee mensen kunnen inloggen bij overheidsdiensten, is in de toekomst ook buiten de overheid te gebruiken. Dat staat in de dinsdag gepresenteerde begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Zoals dit voorjaar al bekend werd, werkt het ministerie aan een voorstel voor een DigiD-kaart. Dat moet zorgen voor een betere beveiliging dan in het huidige systeem, dat werkt met een wachtwoord of een sms-code. Hoe het systeem met de DigiD-kaart er precies uit gaat zien, is nog niet duidelijk.

DigiD was eerder dit jaar niet te gebruiken als gevolg van cyberaanvallen. Ook stelde de Algemene Rekenkamer dat de overheidsinstanties die DigiD gebruiken de veiligheidseisen niet goed naleven.

Vanaf 2017 krijgt iedereen een eigen 'berichtenbox' voor e-mail van de overheid. Zo moet iedereen zijn zaken met de overheid digitaal kunnen regelen. Het is ook de bedoeling dat de digitale diensten van de overheid gebruiksvriendelijker worden.

Andere maatregelen uit de begroting van Binnenlandse Zaken:

- Stemmen vanuit het buitenland wordt gemakkelijker, doordat kiezers zich niet voor elke verkiezing opnieuw hoeven te registreren. - Dit najaar verschijnt een rapport over de herinvoering van stemcomputers. - De overheid neemt jaarlijks 2500 gehandicapten in dienst om het goede voorbeeld te geven aan het bedrijfsleven.