'Haags cultuurpaleis kost miljoenen meer'

Het te bouwen cultuurpaleis Spuiforum in Den Haag kost zestig miljoen euro meer dan de gemeente heeft geraamd. Dat concludeert het adviesbureau BBN. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Haagse Stadspartij, die fel tegen de bouw is.

De realisatie van het Spuiforum kost volgens de gemeente 181 miljoen euro, maar uit het onderzoek blijkt dat de kosten oplopen tot 243 miljoen euro. De berekeningen van de gemeente Den Haag zouden niet volledig zijn en daarbij duurt de bouw langer dan verwacht, aldus het adviesbureau.

Ook zouden aanpassingen gedaan moeten worden aan het ontwerp. Zo zou de zaal voor het Nederlands Danstheater te klein zijn, ontbreken ruimtes als een spoelkeuken, is het invalidentoilet lastig bereikbaar en zijn akoestische aanpassingen noodzakelijk.

"De Stadspartij is geschokt", staat te lezen op de website van Haagse partij. "Doorgaan is onverantwoord", laat fractievoorzitter Joris Wijsmuller weten.

In het nog te bouwen Spuiforum moeten het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium zich huisvesten. Het gebouw moet komen op de plek waar nu de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater staan. De gemeenteraad heeft in juli ingestemd 118 miljoen euro vrij te maken voor renovatie of de bouw van een nieuw gebouw.