NOC*NSF maakt zich zorgen over financiering

De overkoepelende sportbond NOC*NSF maakt zich zorgen over de financiering van de sport vanuit de kansspelen. Het kabinet wil nog deze kabinetsperiode de online-kansspelmarkt gaan liberaliseren.

Er wordt in de voorstellen zoals opgenomen in de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie in het geheel voorbijgegaan aan de Nederlandse traditie om de opbrengsten van kansspelen uit te keren aan goede doelen, zoals de sport. 

Mocht de liberalisering van de kansspelen ook richting de loterijen op deze wijze worden doorgezet zonder rekening te houden met de gevolgen daarvan voor de sport, dan komt de financiering van de gehele sport serieus in gevaar. Met name omdat een aantal gemeenten haar tekorten, gesproken wordt over zes miljard in 2017, deels afwentelt op haar lokale sportverenigingen. 

NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis: "Als dit doorgaat, kost het zeventig van onze leden de kop en zullen er misschien vijf overblijven. Wij zijn ervan overtuigd dat je met sport Nederland kerngezond kan maken. Maar zonder de afdracht van de Lotto, vorig jaar 43,8 miljoen euro, draai je bij 70 van onze 75 leden de kraan dicht. Die kunnen dan niet meer bestaan, of ze moeten de contributie verdriedubbelen. Dat gaat nooit lukken. Alleen voetbal, hockey, golf, tennis en de paardensport zullen overleven. Dan heb je het gehad. Een somber perspectief."