Nintendo ziet toekomst in kleine betalingen

Nintendo zoekt naar nieuwe manieren om geld te verdienen. Het bedrijf focust zich niet langer op de winkelverkoop, maar wil ook kleinere betalingen omarmen. Zo kunnen gamers bepaalde spellen in stukjes kopen, een dagje huren of een maand lang testen. Dat heeft de gamegigant woensdag bekendgemaakt.

Het bedrijf wil meerdere inkomstenstromen creëren, om zo financiële risico's te spreiden. De nieuwe verdienmethodes doen denken aan een abonnement, aan video on-demand en aan het free-to-play-verdienmodel dat al door meerdere gamebedrijven succesvol is toegepast.

Nintendo heeft zijn omzet uit de verkoop van games en spelcomputers in de laatste jaren zijn dalen. Het ging zo slecht met de Nintendo DS en Wii dat het bedrijf twee jaar geleden voor het eerst in zijn bestaan verlies had geleden, omgerekend 403 miljoen euro. De Nintendo 3DS vliegt pas sinds een prijsverlaging over de toonbank. Ondertussen heeft het Japanse gamebedrijf moeite de Wii U aan de man te krijgen.

De eerste twee spellen die inhaken op de nieuwe plannen van Nintendo zijn het fitnessspel Wii Fit U en het sportieve gezelschapsspel Wii Sports Club. Van beide spellen voor de Wii U verschenen ruim zes jaar geleden al versies voor de Nintendo Wii.

Wii Fit U wordt van november tot en met eind januari gratis aangeboden. Het is na installatie een maand lang gratis te spelen, zolang de consument beschikt over het Wii Balance Board. Daarna moet het fitnessspel voor grofweg twintig euro gekocht worden.

Daarnaast is vanaf 7 november de app Wii Sports Club in het menu van de Wii te vinden. Binnen deze app kunnen gamers voor grofweg tien euro een sport kopen. In eerste instantie zijn alleen tennis en bowlen beschikbaar, later aangevuld met boksen, honkbal en golf. Voor twee euro krijgen spelers 24 uur toegang tot alle beschikbare sporten.


Nintendo ziet toekomst in kleine betalingen