Rutte laconiek over afsplitsing Roermond

Premier en VVD-leider Mark Rutte respecteert het dat het Roermondse VVD-kopstuk Jos van Rey, die van corruptie wordt verdacht, met een aantal medestanders een eigen partij begint. "Dingen gaan zoals ze gaan", zei Rutte dinsdagavond in het tv-programma Pauw en Witteman.

Volgens Rutte is het 'heel logisch' dat mensen die verdacht worden van ernstige feiten, niet op de kandidatenlijst mogen. "Als de betrokkene zich dan afsplitst en voor zichzelf begint, accepteer ik dat. Ik denk dat de mensen in mijn partij dit goed begrijpen. Ik hoor dat ook: mensen zeggen dat het goed is dat we een streep trekken."

Het was voor het eerst dat Rutte reageerde op het VVD-schisma in Roermond. Van Rey en zijn medestanders kondigden maandagavond aan dat zij een nieuwe partij beginnen, de Liberale Partij. Aanleiding waren uitspraken van Rutte van afgelopen vrijdag. Rutte zei toen dat mensen die verdacht worden van corruptie niet op een kandidatenlijst moeten gaan staan.

Van Rey beklaagt zich erover dat het Openbaar Ministerie al bijna een jaar onderzoek naar hem doet, zonder dat duidelijk is waarvan hij exact wordt verdacht. Rutte zei dat ook niet te weten. "Maar of het te lang duurt kun je pas achteraf vaststellen, als duidelijk is of het OM op iets is gestuit."