Militaire bond vreest voor nationale veiligheid

De nationale veiligheid is in het geding door de continue bezuinigingen op defensie. Daarvoor waarschuwt de militaire vakbond AFMP op Prinsjesdag. Het kabinet kondigde dinsdag aan 348 miljoen euro extra te bezuinigen op defensie. Daardoor verdwijnen 2400 extra banen.

Bij de krijgsmacht werden al eerder twaalfduizend banen weggesneden. "Je kunt niet reorganisatie op reorganisatie stapelen en verwachten dat mensen gemotiveerd blijven en het vertrouwen in de defensietop houden", zegt AFMP-voorzitter Anne-Marie Snels op de vakbondssite. "We vragen topprestaties van de vrouwen en mannen van Defensie, terwijl er hard wordt bezuinigd. Dat gaat niet samen."

Volgens Snels komt door de bezuinigingen de veiligheid van het personeel in geding, omdat minder menskracht en materiaal beschikbaar zijn. Ook de nationale veiligheid zou gevaar lopen. Volgens Snels moeten vierduizend militairen altijd klaar staan om te helpen bij noodsituaties, rampen of terroristische aanslagen. "Die mensen hebben we niet meer."