Coalitie onder vuur van oppositie

Fractievoorzitters Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) moesten dinsdagavond alle zeilen bijzetten om de felle kritiek van de oppositiepartijen op de kabinetsplannen te pareren. In het Prinsjesdagdebat hamerden CDA-leider Sybrand van Haersma Buma en PVV-leider Geert Wilders op belastingverlaging, D66-leider Alexander Pechtold op hervormingen en SP-leider Emile Roemer op het overeind houden van sociale voorzieningen.

"Onze overheid is veel te groot. Wij denken dat hij krimpt, maar de overheid wordt alleen maar groter", zei Buma. Volgens hem moeten de lasten worden verlaagd.

Wilders verweet Buma krokodillentranen te huilen. "Hij heeft getekend voor de grootste belastingverhoging van deze eeuw, de verhoging van de btw!" Volgens Wilders moeten de belastingen ook omlaag, en duwt het beleid van VVD en PvdA 'Nederland verder het moeras in'.

"Belasting verlagen kost wel geld", pareerde Zijlstra. "We moeten de overheidsfinanciën op orde krijgen. Op de pof leven betekent dat onze kinderen en kleinkinderen het niet hetzelfde zullen hebben als wij." Samsom wees op de investeringsplannen van het kabinet. "Daardoor kunnen we gericht investeren."

Pechtold vindt dat de hervormingsplannen van het kabinet allemaal op de lange baan worden geschoven, terwijl Zijlstra juist beweert dat dit kabinet op alle grote dossiers hervormt. "Hervormen betekent gewoon afbraak", meent Roemer. Hij wees op alle werklozen die er dagelijks bijkomen en de deplorabele staat van de bouw.