'Rusland lost schoten bij schip Greenpeace'

De Russische kustwacht heeft woensdagochtend elf waarschuwingsschoten gelost rond een schip van Greenpeace in de Pechora Zee, tussen Rusland en de Noordpool in. "Ze hebben gedreigd raak te schieten als we het gebied niet onmiddellijk verlaten, maar wij blijven vooralsnog", zegt een woordvoerder.

De actie van de kustwacht is volgens de woordvoerder 'buitengewoon disproportioneel'. "Iedereen weet dat Greenpeace vreedzaam actievoert."

Dinsdagnacht zijn vanaf het schip, de ijsbreker Arctic Sunrise, twee rubberbootjes richting een omstreden olieboorplatform gevaren. De kustwacht onderschepte een bootje, waarna de twee opvarenden werden aangehouden. De twee opvarenden van het andere bootje wisten zich aan het platform vast te zetten, maar zijn inmiddels ook aangehouden.

De Russische kustwacht heeft Greenpeace toestemming gevraagd aan boord te komen van de Arctic Sunrise, maar de kapitein weigert toestemming te geven. "Ons schip is daar legaal, de Russen mogen niet zomaar een willekeurig schip enteren, er is geen aanleiding om aan boord te komen", stelt de woordvoerder.

Het is niet de eerste aanvaring tussen Rusland en Greenpeace. Vorige maand kreeg Greenpeace geen toestemming de Noordelijke Zeeroute te bevaren. De Arctic Sunrise zette toch koers richting de zeeroute, waarop de Russische kustwacht uiteindelijk zou hebben gedreigd het vuur te openen als het schip het gebied niet zou verlaten.

Dat was voor het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag aanleiding om Russische diplomaten om opheldering te vragen. Het ministerie tekende protest aan tegen het dreigen met geweld. Rusland had Nederland bovendien om toestemming moeten vragen om met geweld te dreigen. Ook wilde het ministerie weten waarom het schip geen vrije doorvaart had gekregen. Daarna was het stil, maar woensdag bleek dat Greenpeace weer in het gebied is.

Bij deze tweede poging tot protest in een maand tijd is een Nederlandse campagneleider, Faiza Oulahsen, aan boord van de ijsbreker gekomen. De milieuorganisatie is in het gebied om te protesteren tegen plannen van Gazprom om samen met Shell naar olie te boren in de Pechora Zee. Het platform waarmee dat moet gebeuren, Prirazlomnaya, verkeert volgens Greenpeace in slechte staat. Ook zijn er vrijwel nooit schepen in de buurt om noodhulp te verlenen in het geval van een olielek.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken kon niet direct op de zaak reageren.