Gemeente verdedigt 'zweverige' cursus wethouder

De gemeente Noordoostpolder is het oneens met de felle kritiek die is geuit op de cursus die een van haar wethouders gaat volgen. De elfduizend euro kostende cursus met de titel Mijn Gevoel voor Realiteit 'maakt deel uit van de omslag die de gemeente Noordoostpolder momenteel doormaakt', laat de gemeente woensdag weten.

De lokale partij ONS Noordoostpolder wil dat de wethouder, Wouter Ruifrok, de 'zweverige' cursus zelf betaalt. "Hoezo gevoel van realiteit?", twittert de partij. De termijn van de PvdA-wethouder loopt nog maar enkele maanden voor er weer verkiezingen zijn, al zou hij wel kunnen aanblijven als de PvdA genoeg zetels haalt.

De gemeente verdedigt de cursus echter en spreekt van een omslag waarbij gemeenten meer taken krijgen toebedeeld, inwoners meer betrekken bij beleid en zaken vaker overlaten aan burgers. Dat zou van ambtenaren en bestuurders een omslag in het denken en handelen vragen.

De cursus wordt daarom ook gevolgd door managers van de gemeente. "Daarnaast is het wenselijk dat ook iemand vanuit het bestuur de leergang volgt", schrijft burgemeester Aucke van der Werff (CDA) in een verklaring. Als niemand van het bestuur de cursus volgt is er volgens hem geen draagvlak voor de overgang naar een 'andere organisatiecultuur'. Hij noemt het 'niet correct' dat ONS Noordoostpolder de kritiek uitsluitend op de wethouder richt, omdat het besluit door het hele college is genomen.

De cursus beslaat overigens 21 dagen en vijf nachten, verdeeld over verschillende blokken. De kosten bedragen 9500 euro plus zo'n vijftienhonderd euro arrangementskosten.

"In deze leergang ontdek je waar de mogelijkheden liggen die je nog niet gebruikt, wellicht vermoedt", prijst de Sezen Academy de cursus aan. Cursisten worden in omgevingen 'gedompeld, waarin steeds een andere oriëntatie domineert. "Je ontdekt welke oriëntatie je ligt en wat spanning oproept of energie geeft. Je gaat herkennen in welke oriëntatie jij zelf staat. Je hoort, ziet, voelt, beleeft en ontdekt de verschillen in betekenisgeving. Wij begeleiden je op die ontdekkingsreis."